2. Linz

Preostanek vecera in naslednja dva dni prezivim v vasici Karling, priblizno 30 km iz Linz-a.
Po snidenju z gostiteljsko druzino se (Tanja, njena sestra in jaz) odpravimo do t.i. puncstant-a.
Ruralnem okolju primerno je lokalni veleposestnik enega od svojih traktorjev prestavil iz garaze pod hrusko, v garazo pa postavil stojnico. Da ponudba ne bi padla pod mejo velikega povprasevanja skrbi razsirjena zasedba veleposestnikove druzine za gorilniki s cajem, puncem, kuhanim mostom in prigrizki. Cene – veleposestniske.
Nov obraz na vasi seveda ne gre neopazen; po ugotovitvi da nemsko pac ne znam in po dodatnem puncu (anglescina ni najmocnejsa vrlina lokalnega prebivalstva) se nekako sporazumemo z nemsko-anglesko mesanico in kaj kmalu je radovednosti zadosceno.

Naslednji dan se seveda nikomur ne mudi z bujenjem, po kosilu je na vrsti ogled gradu Schaunberg, nato pa odhod na novoletno zabavo v sosednjo vas.
Na zalost mi trenutno tehnika ne dopusca dodajanja fotografij skopemu besedilu; ce naj poskusim grad opisati z besedami lahko recem le, da je velicasten. Kljub temu da je deloma v rusevinah (za starino iz XII. stoletja je po mojem skromnem mnenju sicer v odlicnem stanju), so ohranjeni deli lepo vzdrzevani in urejeni ter vec kot jasno opisujejo nekdanjo mogocnost tega najvecjega gradu na zgornjem Avstrijskem.

Po odpravljenih turisticnih obveznostih se odpraviva v bliznjo vasico na novoletno zabavo. Po zadostni kolicini zauzitega alkohola sem kaj hitro sprejet med zidano druscino.

Od naslednjega dne ni kaj dosti povedati. Pozno bujenje, ogled Linza in vlak dalje. Do Dunaja ujamem hitri ICE, maksimalna hitrost na poti je blizu 250 km/h…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.