Ciper 2

Neudobno spanje v avtu in nizka nočna temperatura (0°C) me prepričata, da se zjutraj, takoj ko se zdani odpravim nazaj v Pedoulas. Ker vasica ob šestih zjutraj še spi se ustavim na parkirišču blizu bencinske črpalke in si na soncu skuham kavo ter pozajtrkujem. Počasi se začno odpirati okna, vrata malo kasneje trgovinice in gostilnice. Na črpalki pa še kar nikogar. Po ponovnem ogledu odkrijem samopostrežni plačilni avtomat…
Prvi poizkus: Jutranja zaspanost, grška cirilica in grščina botrujejo pritisku na napačno tipko – namesto 95 izberem dizel. Avtomat mi kljub prepričevanju in grožnjam v štirih jezikih ne pusti spremeniti izbire a mi po mučnih (in dolgih) petih minutah vendarle izroči listek (tokrat v angleščini) s katerim lahko zahtevam vračilo denarja. Super. Kje in kdaj? Težko rečt.
Drugi poizkus: Nekako od avtomata izpogajam tistih dvajset litrov. Nočem natočiti preveč, saj sem pol tanka (pre)plačal ob prevzemu avta, vrnil pa naj bi ga čim bolj praznega. Po gorenjsko torej, rajši nabirat kroge pred letališčem kot pa pustit liter bencina.
V bližnji trgovinici kupim tridnevno zalogo vode (spotoma izvem da je danes praznik, kar pojasni odstonost črpalkarja), spakiram nahrbtnik in klanec pod noge (poti tam pač ni). Med jutranjim vzponom na Olimp srečujem ponekod še zadnje zaplate umazanega snega. Na vrhu razen strogo varovanega vojaškega radarja ni nič, zato se odpravim dalje. Na zemljevidu poti sicer ni vendar je gozd lahko prehoden in pobočja ne preveč strma. Po še dveh vrhovih (N. in W. Shoulder) se odločim da imam dovolj in se začnem počasi spuščati nazaj v civilizacijo. Kljub lepem vremenu in prazniku na celi poti (razen stražarja na vrhu Olimpa) ne srečam nikogar.
Odrinem proti naslednji točki na svoji poti: Pafos.
Po popolnoma neobljudeni gorski cesti s prelepimi razgledi (in brez GSM signala) se počasi spustim na zahodno obalo Cipra. Nekje vmes se ustavim ob jezeru in si skuham kosilo. Zaradi intenzivnega namakanja bujna polja močno spominjajo na dom.
V Pafos prispem nekoliko pred sončnim zahodom. Na črpalki mi pojasnijo, da lahko denar dobim nazaj le na tisti črpalki, kjer sem dobil listek. OK, sedaj vsaj vem kam.
Samo mesto me ne navduši, tudi v mrtvi sezoni je preplavljeno s turisti in njim namenjenimi objekti, storitvami in ponudbo. Sprehod po obali, pa spat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.