Via Srbija

Zjutraj dežuje. Spakiram nahrbtnik, pospravim moker šotor. Poslavljanje od vseh poznanih. Avtobus v Copenhagen. Letalo iz nekega drugega obdobja. Čez dve uri sem v Beogradu. Ob devetih zvečer ni več avtobusov, taksisti se prerivajo, prepirajo kdo ima najbolj ugodno ceno. Nazadnje dobim taksi prevoz do Šabca za dobro ceno avtobusa. Stereotipno gostoljubni Srbi. Prehlad me prežene v šotor.

Zaključek

Ja, vsega lepega je enkrat konec in tako se je počasi iztekel tudi naš jamboree.

Dva dneva pospravljanja, pakiranja podiranja. Tabori začenjajo izgubljati svoje podobe. Od velikih šotorov ostajajo le še železni okostnjaki. Ja, konec je.

Zaključna slovesnost to dejstvo le še podkrepi, tudi glasba je v stilu romantika/stiskanje-pred-slovesom. Nekje vmes začne deževati. Nagovori nas tudi Švedski kralj, tabornik, preseneča s svojo energičnostjo. Kljub dežju je prireditev na nivoju. Za zaključek so organizatorji poskrbeli za presenečenje: “To ni bend iz Azije, Affrike ali Amerike. To ni bend iz Avstralije. To je Europe!”. Večina ljudi se le spogleda, a ko začnejo s prvimi takti svoje uspešnice The final countdown, ozračje postane evforično. Ker razen uspešnice večina ne pozna njihovih pesmi, dokaj hitro zaključijo s ponovno izvedbo uspešnice. Sledi lep ognjemet ter himna jamboreeja. Lotil se me je prehlad zato se po zaključku hitro pospravim v šotor.

Kulturni dan

Danes je na Jamboree-ju t.i. cultural day, delavnic ni, udeleženci so prosti. Iz podtaborčkov se hitro začnejo širiti prijetni vonji nacionalnih specialitet. Dopoldan izkoristim za zorbing na vodi, zadeva je presneto utrujajoča, že samo stanje na nogah zahteva ogromno koncentracije in energije. Sledi sprehod skozi tabore, poizkušanje vseh prej omenjenih specialitet, od čilija, čokolade in rakovega čipsa pa do pravega Angleškega čaja ter domače polente in matevža. Pogledamo si tudi nekaj predstavitev držav, s harmoniko smo precej v prednosti. Zvečer sledi kulturna prireditev v areni, koncerta v stilu Magnifica in Elvis Jacksonov. Po koncertu po češko nadaljujemo z zabavo v Češki restavraciji tja do polnoči, ko morajo utšati glasbo. Jutri imamo še dve delavnici zato zaključim z dnevom.

Morje

Vsakdo si zasluži dopust in tudi mi smo si ga. Danes nimamo delavnic in lahko izkoristimo dan za raziskovanje jamboree-ja, obisk bližnje plaže, razne aktivnosti za staffovce ali pa poležavanje. Ker je slednje na Jam-u izguba časa, na aktivnosti pa se je treba vnaprej prijaviti, si poiščem družbo za prvi dve aktivnosti.

Sprehod med predstavitvenimi šotori držav se izkaže za odlično izbiro, na zorbanje po vodi pa bi po izračunih čakala predolgo, zato kreneva na kosilo, od tam pa naravnost na plažo. Za las ujameva zadnji avtobus, plaža je nabito polna. Voda je prijetno topla. 5000 tabornikov se sonči, kopa, igra odbojko in dela vse kar se pač še počne na plaži.

Po povratku in večerji sledi koncert Die Herren, odličnih imitatorjev U2. Na svojem (najbrž doslej največjem) koncertu so navdušili okrog 2000 staffovcev. Po koncertu se dokaj hitro pospravimo v spalne vreče, jutri je treba delat. Za včerajšnji blog mi je na žalost nekako zmanjkalo časa, zato objavljam le nekaj fotografij.